Konsten att njuta av stillheten

Det finns ju vissa tidpunkter som inte är förhandlingsbara som Kalle Anka och tomtens ankomst på julafton. Men i övrigt är väl meningen med hela julhelgen att koppla av och umgås. Så planera lite i förväg så blir inte dagarna sönderhackade av köks- och diskbestyr. Varför inte varva ner tillsammans med barnen dagarna innan julafton med dessa pysseltips så kanske de glömmer bort att nyfiket vandra runt alla klapparna.

Glöm inte skinkpinnen

Varje julskinka värd namnet ska naturligtvis prydas med en skinkpinne. Många har en egen hemmagjord dekorativ pinne om åker fram varje jul. Och det är enkelt att göra en själv. Börja med en blomsterpinne, 25-35 centimeter och silkespapper i julens färger, rött, vitt och grönt. Klipp ut några bitar 15×50 centimeter långa och lägg samman en bit av det röda och en av det vita och vik på mitten (det röda ska vara utåt).

Klipp sedan 5 cm långa fransar från den vikta sidan och lägg en sträng med klister längst ner innan du rullar upp det hela på pinnen. Gör sedan samma sak med grönt och vitt papper. Och repetera varvvis tills du har en färgglad plym. Glöm inte att lämna en bra bit av pinnen kvar till att sticka in i den griljerade skinkan.

Smällkaramellen är ett måste i granen

Hoppas det blev lite silkespapper över så du kan göra färgglada smällkarameller till granen. Och hoppas att du sparat några tomma toalett- eller hushållsrullar. Lägg några lager av silkespappret och markera på de översta lagret hur bred rullen är (den ska vara i mitten så klart).

Vecka sedan pappret och klipp sedan remsor. Lägg lite godis i rullen innan du rullar pappret runt den, fäst allt med ett bokmärke och bind sedan ett rött band så är karamellen klar. Ruska den lite så fransarna fluffar till sig.

Fåglarna i fönstret

Klipp ut en fågel i lite papp och måla den sedan i glada färger. När allt torkat skär du några hål där vingarna ska vara.

Vecka remsor av silkespapper i olika färger och stoppa in i hålen. Vik ut dem så att det blir riktiga vingar. Sedan är det bara en garnbit som saknas innan pippin kan sätta sig på grenen eller häcka i fönstret.