Det du gör i tid…

Vårt älskade julbord är en tradition sedan urminnes tider och man tror att det har sina rötter från våra hedniska förfäders midvinterblot. Alltså långt från våra tyskinfluerade traditioner med julgran och tomte (den tyska var förresten grå från början men blev röd i Amerika). Genom århundradena har det vi numer ser på julbordet blivit fler och fler rätter.

Julskinkan blev ett bestående inslag på 1700-talet och köttbullen landade permanent först för 40-år sedan, även om den kommit och gått dessförinnan. Av de andra rätterna är det faktiskt bara julkorven och kalvsyltan som hängt med sedan bondesamhället. Så det mesta är faktiskt nya påfund.

Varsågod att välja och vraka

Här får du lite inspiration på vad som är ”måsten” i en komplett julbuffé. Men ta nu bara det du tror att dina gäster och din familj gillar. Hellre några få som du kan förbereda och som tål att dukas upp flera gånger. För julen är ju lång och ska njutas långsamt. Helst ofta också!

S.O.S kallas det ofta och förutom sillen, osten och snapsen är det fritt fram att kombinera mellan dessa varianter av sill eller strömming som de lite längre norrut kallar den. Inlagd sill, currysill, senapssill, matjessill, stekt inlagd strömming, kräftströmming, vitlöksgravad strömming, strömmingslåda och sillsallad. Och om du vill, de svenska klassikerna gubbröra och solöga.

Lax i alla former

Men det finns annan fisk på ett rejält julbord, som lax i alla former. T ex gravad, inkokt, rökt (kall och varm) och någon laxröra.

Huvudnumret i det kallskurna köttet är naturligtvis julskinkan men det bör också finnas rostbiff, olika korvar och pastejer samt kalv- och pressylta.

Det småvarma brukar vara de mindre gästernas favoriter som köttbullar och prinskorvar. Men revbensspjäll, någon omlett och Janssons frestelse samt olika kålvarianter finns också framdukat. Och som sagt, helst 5 olika sorters senap.

Glöm inte heller risgrynsgröten och naturligtvis den obligatoriska chokladlådan med massor av olika praliner till kaffet.

Ett litet körschema innan jul

14. 12 – Göra senapen

Varför inte använda din lediga dag efter lussefirandet till att göra din egen senap. Den behöver nämligen oftast ett par veckor på sig för att mogna och bli riktigt god.

15.12 – Köpa julgranen

Var ute i god tid för en gång skull så du får kvarterets ståtligaste gran. Om du har ett garage eller förråd som är varmt så låt granen gärna stå till sig ett par dagar så försvinner den skarpa terpentindoften som kan vara irriterande för små ögon och luftvägar.

18.12 – Baka pepparkakor och bygga hus

Vik en helkväll i köket åt pepparkaksbaket. Med lite glasyr och godisbitar blir huset riktigt ståtligt och pryder sin plats tills granen ska dansas ut.

21.12 – Koka och griljera julskinkan

I år smygstartar julen med en helg och en klämdag innan själva julaftonen. Massor med tid att förbereda alla godsaker som ska förgylla veckan som kommer. Börja med skinkan och glöm inte att provsmaka den också. Förmodligen den godaste delen av skinkan att smygstarta med.

22.12 – Dags för sillen

En sillinläggning blir bara godare om den får lite lugn och ro att stå till sig innan det är dags.  Samma sak gäller Janssons Frestelse som har en förmåga att bara bli godare och godare med tiden.

23.12 – Julpyssel och annat lugnande knåp

Nu är barnen garanterat stissiga som vi säger i Skåne. Under perfekt julafton har vi samlat några tips som garanterat lugnar ner dem lite.