Julskinka för alla familjer

Rimmad eller färdigkokt du väljer själv vad som passar. Vår färdigrimmade och lättrökta julskinka är en äkta skånsk specialitet. Först rimmar vi skinkan i en lag med lite extra socker för att framhäva en balanserad smak samtidigt som den blir extra mör. Därefter röker vi skinkan. Du får välja; Ska du ha den färdigkokta eller vill du göra jobbet själv?

Koka eller ugnsbaka är en smaksak

Har du gjort det riktigt enkelt för dig så har du köpt en färdigkokt skinka. Eftersom den då är utan svål kan du gå direkt på att griljera den. Kolla gärna in våra olika recept på griljeringssmet. Välj mellan den traditionella eller Cajsa Wargs lite mer kryddiga. Båda blir extra goda om du också gör din egen senap. Gör en stor bunke med senap så räcker den hela helgen.

Ugnsbaka är busenkelt

Att ugnsbaka skinka i ugnsfolie går snabbare och folien skyddar köttet även om det skulle bli aningen för varmt i ugnen. Allt du behöver är aluminiumfolie och en tillförlitlig köttermometer. Börja med att ta ut skinkan ur plastpåsen (men låt nätet sitta kvar) och skölj den under rikligt med rinnande kallt vatten. Klappa den sedan torr och lägg den på en ugnsform. Skär ett kryss i svålen, linda in skinkan i folien och tryck in termometern (hela termometerröret ska in). Sätt formen i nedre delen av ugnen som du ställt på 175°. Räkna med att det tar mellan 50-75 minuter per kilo skinka och den är saftig och klar vid 70° i innertemperatur (vid 75° är den vällagad). Ta sedan genast ut skinkan, dra ut termometern och ta bort folien. Avlägsna nätet och skär bort svålen innan skinkan kallnat helt. Griljera skinkan medan den är varm, så får du en perfekt skånsk julskinka.

Cajsa Warg gick sin egen väg

Det var långt innan ugnsfolien var uppfunnen då Cajsa ”tog vad man haver” och svepte in sin kryddskinka i tjock rågdeg. Strunta i degen och ta en rejäl bit folie istället och lägg sedan skinkan på den. Ta fram morteln och stöt några teskedar vardera av kryddpepparkorn, hela kryddnejlikor och torkad rosmarin eller basilika. Smula ner några lagerblad och lite mejram. Blandningen borde räcka till en skinka på 2-3 kilo som du klappar in med kryddblandningen innan du viker ihop foliepaketet. In med en termometer och baka skinkan i ugnen på 175°. Fördelen med Cajsas recept är att du inte behöver griljera, utan den avnjuts med detta täcke av kryddor.

TRADITIONELLT KOKT SKINKA

Att koka julskinkan är det gamla sättet att förbereda julen, det var ju ont om effektiva ugnar förr i tiden. Och på köpet fick man ytterligare en måltid, dopp i grytan.

Börja med att skölja skinka i kallvatten och skär sedan ett kryss i svålen för termometern som ska hela vägen in här också. Lägg skinkan, med svålen upp, i en rejäl gryta och fyll på med kallt vatten tills den nästan täcks helt. Lägg i några lagerblad, 10-15 hela kryddpepparkorn och en klyftad gul lök. Låt allt långsamt koka upp och skumma med en stor sked när det kokar upp. Sänk värmen och låt sedan allt stå och sakta sjuda under lock. Räkna med 45-60 minuter per kilo skinka och den är saftigt god vid 70° innertemperatur. Vill du ha den väl tillagad väntar du tills temperaturen nått 75°. Lyft då genast upp skinkan, ta ur termometern och skär bort nätet samt svålen. Sedan är det direkt dags för griljeringen. OBS! Kyl ner spadet snabbt och ställ undan till doppet i grytan.

Rätt temperatur är viktigt

När du tillagar en julskinka så är det formen och storleken på den som avgör när den är färdig. Alla våra skånska julskinkor är ju benfria så du behöver inte ta hänsyn till det. Men ju större och rundare skinka, desto viktigare är det att du har koll på innertemperaturen och passa skinkan, för mot slutet går det snabbare än man tror. Och en torr skinka gör ingen glad jul, tro oss.

Dopp i grytan är en bra början

Visst känner du till uttrycket ”Dan före dan före dopparedan” där just dopparedan är julafton. Lite begreppsförvirring är det ändå efter som julafton inte var den riktiga dagen då man doppade brödet i skinkspadet. Förr åt man bara nybakat bröd vid högtider och därför var det ett bra tillfälle att mjuka upp de hårda brödkanterna genom att doppa dem. Speciellt gott blev det med lite god skinksmak innan julafton eftersom det under julfastan var förbjudet att äta kött. Just fastan är också bakgrunden till att lutfisk förknippas så med julhelgen.

När du kokar din skinka får du ju gott om spad att doppa i, men även en ugnsbakad skinka ger om än så lite spad i formen. Den är väldigt koncentrerad och smakrik men går alldeles utmärkt att späda ut med lite vatten och kanske en buljongtärning. Så doppa på, det är en fin tradition.

Griljera allt efter smak

Det finns massor med teorier om vilken griljering som blir godast. En av de nyare varianterna är att använda japanska pankoflingor istället för vanligt ströbröd. Gott och lite krispigare än vanligt. Och är du riktigt ambitiös gör du din egen senap som passar din egen smak, både till griljeringen och julbordets andra frestelser. (Några recept hittar du här under våra perfekta tillbehör.) Någon sa att ett riktigt julbord har minst 5 olika senapssorter, själva nöjer vi oss med en äkta skånsk senap.

Griljering som sig bör

Lägg den svålfria skinkan i en långpanna. Blanda en äggula med 3 msk skånsk senap, ½ dl farinsocker, 1 tsk malen ingefära, ½ tsk kanel och ½ tsk kardemumma. Pensla på blandningen och sikta sedan över gott om ströbröd. Griljera skinkan på 225° i 10 minuter (eller tills den fått den färg du vill ha) och kyl den sedan snabbt. Nu kan julen börja!