Godsakerna som gör julskinkan

Även om vi begränsar oss till vad som är ”måsten” till julskinkan så finns det många lokala variationer som inte får plats här. Det bästa med dessa recept är att de flesta är lika goda kalla som varma och att de passar många fler julrätter än bara skinkan. Det gäller i högsta grad senapsrecepten. Gör två eller fler senapsvarianter när du ändå är igång.

Hederlig rödkål på danskt vis

Detta recept kan du göra i god tid före och dessutom frysa in. Så gör en rejäl omgång!

Ingredienser:

1 kg färsk rödkål i fina strimlor
1 stor gúl lök, hackad
2 msk smör
2-3 äpplen, grovt rivna
3 hela kryddnejlikor
5 hela kryddpepparkorn
1 ½ tsk salt
2 msk outspädd svartvinbärssaft (detta gör receptet danskt)

Så här gör du:

Fräs löken i smör under minst 5 minuter, helst dubbelt så länge. Blanda ner rödkålen och äpplen. Tillsätt kryddorna och saltet och låt sedan koka långsamt under lock. Smaka av allt med vinbärssaften mot slutet.

Grönkål blir långkål

I Skåne är rödkålen favorit men lite längre upp i den gammeldanska regionen Halland är det långkål som gäller. Speciellt om man har kokat skinkan och har spad över. Går säkert lika bra istället för rödkål. Om inte annat som omväxling.

Ingredienser:
2 st färska grönkålshuvuden (alternativt 2 paket frysta dito)
4 dl skinkspad (alternativt köttbuljong)
2 msk smör
4-5 msk vispgrädde
Lite mald vitpeppar och socker

Så här gör du:

Koka upp spadet och lägg i den grovhackade grönkålen. Koka utan lock tills allt spad kokat in, tar runt 20 minuter om du rör om hela tiden. Bryn smöret och lägg i grönkålen och fräs allt försiktig. Späd på med grädden och blanda ner kryddor efter smak.

Söt brunkål

Brunkål är ett annat trevligt tillbehör om du kokat din skinka och har lite av spadet kvar efter doppgrytan.

Ingredienser:

1 kg vitkål
2 msk smör
2 msk mörk sirap
3 dl skinkspad (alternativt köttbuljong)
Salt och vitpeppar efter behag

Så här gör du:

Ta bort de fula, lite grövre ytterbladen och den hårda rotstocken på vitkålen, strimla resten fint. Bryn smöret mörkt i en kastrull, tillsätt vitkålen och sirapen och stek under omrörning. Späd med skinkspadet (eller lika mycket köttbuljong) lite i taget och låt sedan kålen långsamt sjuda. Rör om lite då och då, och avsluta allt med att smaka av med salt och vitpeppar. Syndigt sött och gott!

Coleslaw på rödkål

För att få rätt julstämning så använd rödkål istället för vitkål. Då blir tomten glad! Syndigt gott till allt kallt på julbordet.

Ingredienser:

1 klyfta rödkål
2 äpplen
2 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk Dijon-senap
½ msk socker
½ tsk salt
2 msk riven pepparot

Så här gör du:

Strimla rödkålen fint och gör detsamma med de urkärnade äpplena. Rör samman creme fraiche med vinäger, senap, socker, salt och pepparroten. Slutligen rör du ner kålen och äpplena. Ställ in i kylen och servera kall.

Tre varianter på senap

Förutom alla färdiga ”köpesenapar” som finns därute så är det främsta trixet att kombinera olika smaker och styrkor så att det finns ett alternativ för alla julgommar. De flesta känner ju igen vanliga sötstarka korvvarianter och vinägriga franska, så överraska med något eget. Det är busenkelt!

Enklast är oftast bäst

Om inte annat så bestämmer du helt och hållet hur stark denna ska kännas i näsan. Var försiktig för Colmans senapspulver är rena dynamiten. Denna ”grundsenap” kan du sedan smaksätta med olika kryddor och/eller spritsorter som cognac eller calvados.

Ingredienser:

1 dl socker
1 dl vispgrädde
Så mycket Colmans senapspulver som du tror dina gäster tål.

Så här gör du:

Blanda ihop sockret och grädden. Rör sedan ner senapspulvret med en gaffel så att det blandar sig ordentligt. Häll i en rengjord kruka och låt den gärna dra en dag eller två i kylen.

Lite krångligare – mycket godare

Vem har sagt att allt ska vara enkelt. Denna senap vill dessutom gärna ha några veckor på sig att utvecklas fullt ut.  Men den som väntar…..

Ingredienser:

Dag1.
500 gr bruna senapskorn
150 gr gula senapskorn
4 dl vatten

Dag 2.
3 dl socker
2 tsk salt
2 ½ tsk citronsyra
3 dl 12 %-ig ättiksprit
2 dl hett vatten
2 tsk mald ingefära
2 tsk vitlökspulver
½ tsk gurkmeja
½ tsk mald vitpeppar

Så här gör du:

Dag 1. Koka senapsfröna under 2 minuter, häll av och spara vattnet. Krossa kornen grovt i en mortel eller beredare och lägg dem i en skål där de kan stå och dra i vattnet du häller på igen.

Dag 2. Rör ihop socker, salt, citronsyra, ättika och hett vatten tills allt löst sig. Tillsätt de blötlagda senapskornen och blanda ordentligt. Späd med vatten om senapen är för tjock. Tillsätt ingefära, vitlöken, gurkmeja, vitpeppar och blanda väl. Låt sedan din grova senap stå och mogna i glasburkar ett par veckor. Så var ute i tid!

En riktig stänkare till senap

Whisky-senapen är numer ett måste på alla julbord. Så här är ett enkelt recept som imponerar på dina gäster. Vi lovar!

Ingredienser:

100 gr bruna senapsfrön
1 dl vattnen
2 tsk Colmans senapspulver
1 msk whisky
2 msk flytande honung
1 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
Lite salt

Så här gör du:

Krossa senapsfröna i en mortel och låt dem svälla i vattnet. Smaksätt med senapspulvret, whiskey, honung, oljan, vinäger och eventuellt lite salt. Och låt sedan din senap få tid att mogna (gärna en vecka eller två) och tycker du den blir för tjock så späd bara med lite whisky även om det sägs gå lika bra med vatten.